KIRJA-ARVOSTELU: Menetetyt vuodet – Tshekkoslovakialaisen jääkiekon tragedia

Teksti & kuva: Hannu Kauhala

Menetetyt vuodet on erittäin tärkeä lisäys suomalaiseen jääkiekkokirjallisuuteen. Kirja kertoo erittäin menestyneestä Tshekkoslovakian maajoukkueesta keskittyen siihen, mitä tapahtui juuri ennen Lontoon MM-kisoja vuonna 1950. Kirjan aiheina ovatkin pidätykset, oikeudenkäynnit, tuomiot ja lopulta vapautumiset.

Näistä tapahtumista ei voitu kotimaassa puhua, vaikka ne olivatkin hyvin tiedossa. Alkuperäinen kirja ilmestyikin vasta vuonna 1990 heti sosialismin kaaduttua. Suomessa tilanne ei tietenkään ollut yhtä kireä kuin Tshekkoslovakiassa, mutta ”suomettumisen” vuosina ei täälläkään olisi voinut kuvitella moisen kirjan ilmestymisestä. Sen olisi kuitenkin tulkittu osoittavan suoraan itänaapuriin.

Silloinen Tshekkoslovakian maajoukkue oli erittäin menestynyt. Se voitti MM-kultaa kotikisoissa vuonna 1947, olympiahopeaa vuotta myöhemmin ja kruununa MM-kultaa 1949, jolloin se kukisti Kanadan edustajan Sudbury Wolvesin. Silloin vielä kanadalaiset amatöörien seurajoukkueet hallitsivat kansainvälistä kiekkoilua. Kaksi vuotta aikaisemmin Kanadalla ei ollut osallistunut.

Vaikka kirja keskittyykin vuoden 1950 tapahtumiin, niin korostetun maininnan saa myös vuoden 1948 lento-onnettomuus Englannin kanaalin yllä. Siinä maajoukkue menetti puolet vahvuudestaan. Tämä tausta huomioiden menestys oli suorastaan hämmästyttävä.

Augustin ”Gustav” Bubnik oli yksi joukkueen kantavista voimista ja sai myös yhden ankarimmista tuomioista. Sillä oli mittaa peräti 14 vuotta. Tätä hän ei joutunut suorittamaan läheskään kokonaan. Pelaajien vapauttaminen alkoi tammikuussa vuonna 1955. Muutama jatkoi uraansa, mutta oli selvää, että lähes viisi vuotta vankilassa oli jättänyt jälkensä. Lähes kaikkien työnsaanti oli vaikeutunut. Bubnik kuului näihin. Hän oli 1960-luvun lopussa Suomen maajoukkueen päävalmentaja sen voittaessa juuri Tshekkoslovakian.

Hänen poikansa Gustav Bubnik jr. on tehnyt suurtyön kustantamalla tämän tärkeän kirjan.

Menetetyt vuodet -teosta voi todella suositella etenkin sosialismin vuosista kiinnostuneille, joille kirja antaa täydentävän kuvan yhteiskuntajärjestyksen menettelytavoista ja kehityksestä. Myös muille jääkiekkoilun historian harrastajille se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Vladimír Škutina & Robert Bakalář: Menetetyt vuodet. Tšekkoslovakialaisen jääkiekon tragedia.