ARTIKKELI: Teksti: Hannu Kauhala, kuvat: Hannu Kauhala & Jari Salonen

Uusi muistolaatta Turkuun

Kari Kauppila ja Hannu Kauhala Turun muistolaatalla.

Jääkiekon ensimmäinen paikka Turussa oli Urheilupuisto. Ensimmäinen ottelu pelattiin vuonna 1931. Siellä oli kaukalo nykyisen pääkatsomon edessä. Sen jälkeen siirryttiin 1930-luvun puolivälissä ”monttuun” pääkatsomon vieressä ennen Kupittaan valmistumista 1960-luvulla.

”Monttua” ei enää ole, vaan se on täytetty ja metsittynyt. Tämän vuoksi neljäs SJHS:n ideoima muistolaatta kiinnitettiin Urheilupuiston pääkatsomon seinään. Sen pukuhuoneissa jääkiekkoilijat pukivat varusteet ja hurjapäisimmät laskivat luistimet jalassa otteluihin ”montussa”. 

Muistolaatan toteutti TPS, joka ehti ”montussa” voittaa ensimmäisen Suomen mestaruutensa vuonna 1956. Seura on perustettu lokakuun lopussa vuonna 1922 kahvilassa torin vieressä. Sinne TPS kiinnitti 100-vuotisjuhlien merkeissä muistolaatan. Toinen muistolaatta laitettiin paikoilleen Ruissaloon, jossa oli pitkään seuran toimisto. Kolmas on siis Urheilupuiston katsomon seinässä.

TPS vietti satavuotisjuhlavuotta, joten tämä muistolaatta sopi hyvin tähän vuoteen. Laatan paljastivat seuran puheenjohtaja (muut lajit kuin jalkapallo ja jääkiekko) Kari Kauppila ja SJHS:n Hannu Kauhala. Laatassa kunnioitetaan myös yleisurheilun suurtapahtumaa Paavo Nurmi Gamesiä, ja se paljastettiin vuoden 2023 kilpailujen yhteydessä.

Kyse on siis neljännestä SJHS:n ideoimasta muistolaatasta. Ensimmäinen paljastettiin paikalla, jossa Suomen Jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 1929. Muistolaatan paljastus oli osa SJL:n 90-vuotisjuhlallisuuksia. Se löytyy Helsingistä Lönnrotinkadulla. Silloista taloa ei enää ole, vaan nykyinen on 1970-luvulta.

SJHS kunnioittaa muistolaatoilla niin tapahtumapaikkoja kuin jäähalleja. Sen myötä on Tampereelle kiinnitetty laatta Koulukadulle, jossa tuli käyttöön maamme ensimmäinen tekojää. Hyvin lähellä on Pyhäjärven jään se kohta, jossa jääkiekkoilumme alkoi vuonna 1926. Kolmas on Helsingissä Pirkkolan jäähallin kyljessä. Kokonaan uudelleen vanhaan malliin rakennetun jäähallin paikalla pelattiin ulkona SM-sarjan kausi 1965–66. Muistolaatta ajoitettiin uuden hallin valmistumiseen.