ARTIKKELI: Teksti: Hannu Kauhala / Kuvat: Matti Hannula

Hietanen viides suomalainen IIHF:n hallituksessa

Vuonna 2021 Pietarissa 83 jäsenmään muodostaman Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) hallitukseen valittu Heikki Hietanen on viides tähän tehtävään valittu suomalainen. Kun IIHF on perustettu jo 1908, niin määrä on oikeastaan vähäinen verrattuna lajin suosioon nykyään. Syitä ovat olleet muun muassa lajin hidas kehitys täällä sekä sopivien ehdokkaiden puute.

Hietasen kohdalla ei todellakaan lajin tuntemuksen puute ollut valinnan este, sillä hän on toiminut sekä huippuseura HPK:n (1996–2001) kuin Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana (2001–2009), ja kaksien Suomessa järjestettyjen maailmanmestaruuskisojen (2022 & 2023) pääsihteerinä.

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton hallituksessa on 14 jäsentä, joista vähintään kaksi on aina naista. Tällä hetkellä he ovat unkarilainen Zsuzsanna Kolbenheyer ja puolalainen Marta Zawadzk. Hallitusjäsenten lisäksi kokouksiin osallistuu pääsihteeri Matti Nurminen, joka toimi Hietasen seuraaja Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana. 

Huomio IIHF:n hallinnossa kiinnittyy useisiin varapuheenjohtajiin sekä perinteisistä huippumaista Yhdysvaltojen poissaoloon.

–Varapuheenjohtajien kohdalla kyse on siitä, ettei ole haluttu liian suurta vallan keskittymistä puheenjohtajaan, ja lisäksi on huomioitava maanosat. Yhdysvaltojen poissaolo johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei heillä ollut kunnon ehdokasta. Hietanen kommentoi.

Petr Briza onkin varapuheenjohtajista tärkein tittelillä senior vice-president. Hän on entinen huippumaalivahti ja tshekki. Kanadalaisen Bob Nicholsonin tehtäviin varapuheenjohtajana kuuluu siten Pohjois-Amerikka ja kirgisialaisen Aivaz Omorkanovin vastuulle Aasia.

Kokoukset

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto pitää vuosittain kaksi kongressia. Miesten MM-kisojen yhteydessä pidetään niin sanottu vuosikokous, ja syksyisin taas on vuorossa puolivuosittainen kokous. Koska MM-kisojen yhteydessä on aina suuri kiire, niin muun muassa hallituksen valinnat on siirretty syksyyn.

Valittu hallitus kokoontuu 6–8 kertaa vuodessa. Yleensä nämä kokoukset ovat kaksipäiväisiä.

Hallituksen jäsenten toimikausi on joko neljä tai viisi vuotta. Nyt on valittu viisi vuotta, joten uuden hallituksen valinta on edessä syksyllä 2026. Vielä paikkaa ei ole päätetty. Edellisen kevään miesten MM-kisojen pitopaikka on Sveitsi, mutta tästä ei voi päätellä syksyn kongressin paikkaa. Kun päälle tulevat vielä erilaiset etä-kokoukset, niin töitä todella riittää.

Kaikista vuoden kokouksista hallituksen jäsenille maksetaan 20 000 Sveitsin frangin (noin 20 000 euroa) kertakorvaus. Hallituksen kokousten lisäksi jäsenille tulee muita velvoitteita, joihin kuuluvat vähintään yhden toimikunnan puheenjohtajuus sekä toimiminen erilaisten turnausten johdossa supervisorina. Kun nämä kuuluvat kertakorvaukseen, niin sen määrää voidaan pitää vähäisenä.

Markkinointikomitea

Heikki Hietanen vetää Kansainvälisen Jääkiekkoliiton markkinointikomiteaa, joka kokoontuu 3–4 kertaa vuodessa. Tämän päälle tulevat vielä erilaiset etäkokoukset.

Selvästi eniten aikaa vievät eri tason MM-kisojen televisiointi. 
Koska MM-kisoista on pitkä sopimus Infrontin kanssa ja U20-kisat ovat ”Kanadan juttu”, niin käytännössä komiteaa työllistävät eri tason kisat.

–Pyrimme siihen, että kaikki kisat olisi televisioitava. Mutta se onkin jossain tapauksissa pulma. Ensin pitäisi löytää televisioiva taho, ja sen jälkeen on edessä kameroiden määrä, niiden sijoittaminen.

Eri tasoisten MM-kisojen kohtaloa mietitään parhaillaan.

–Kun lennot ovat kallistuneet ja jääkiekkojoukkueilla on aina paljon varusteita, niin on kuulunut ääniä, joiden mukaan olisi parempi alimmilla tasoilla pelata vain vaikka joka toinen vuosi.

Yksi kaikkia komiteoita paljon työllistänyt asia on ollut strategian luominen.

–Vaikka IIHF on vanha ja se vastaa lajissa niin eri tasojen MM-kisoista kuin kansainvälisistä säännöistä, niin sillä ei ollut strategiaa. Nyt se on luotu ja hyväksytty.

Pavel Bure

Pelatessaan ZSKA:ssa, Neuvostoliiton ja Venäjän maajoukkueissa, tai NHL:ssä, niin Pavel Bure oli maalitykkinä harmi vain vastustajille. Suomea vastaan Bure teki viisi maalia Naganon olympialaisten välierässä vuonna 1998. Nyt hän on harmi IIHF:lle.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan, IIHF otti vahvasti kantaa ja sulki sekä Venäjän että Valko-Venäjän MM-kisoista ja toiminnastaan. Bure osallistuu hallituksen kokouksiin etänä, mutta on luonnollisesti jäävi Venäjää koskevissa asioissa.

IIHF organisaationa

IIHF:n hallitus

Puheenjohtaja: Luc Tardif ( Ranska)

Varapuheenjohtajat: Petr Briza (Tshekki), Bob Nicholson (Kanada), Henrik Bach Nielsen (Tanska), Aivaz Omorkanov (Kirgisia).

Jäsenet: Zsuzsanna Kolbenheyer (Unkari), Marta Zawadzka (Puola), Franz Reindl (Saksa), Pavel Bure (Venäjä), Andrea Gios (Italia), Heikki Hietanen (Suomi), Viesturs Koziols (Latvia), Anders Larsson (Ruotsi), Raeto Raffainer (Sveitsi).

Pääsihteeri: Matti Nurminen (Suomi).

IIHF:n hallituksen suomalaisjäsenet

Harry Lindblad 1967–1975

Esko Paltanen 1975–1982

Kai Hietarinta 1990–1998

Kalervo Kummola 1998–2021 vpj. vuodesta 2003

Heikki Hietanen 2021–

Heikki Hietanen ja Luc Tardif