ARTIKKELI: Teksti & Kuvat: Matti Hannula

SJHS:n puheenjohtajalle merkittävä tunnustus

Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran puheenjohtajana koko sen toiminnan ajan, joulukuusta 2015, toiminut Hannu Kauhala palkittiin ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstään suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi.

Palkinto luovutettiin maanantaina 15. tammikuuta 2024 Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdon tiloissa. Tahto (aiemmin Urheilumuseo) on myös palkinnon myöntäjä. Palkinnon perusteluissa mainittiin muun muassa, että Kauhala on kuulunut useiden vuosikymmenten ajan johtaviin suomalaisiin jääkiekkohistorioitsijoihin.

Kauhala (s. 1949) opiskeli Helsingin yliopistossa historiaa, mutta ajautui täyspäiväiseksi jääkiekkojournalistiksi. Työskenneltyään ensin Suomen Tietotoimistossa, Demarissa, Uudessa Suomessa ja Iltalehdessä Kauhala siirtyi vuonna 1985 perustetun Kiekkolehden päätoimittajaksi ja toimi lehden päätoimittajana käytännöllisesti katsoen koko sen historian ajan, kesään 2010.

Tuona aikana hän oli vuonna 1989 julkaistun Kaukalon leijonat -teoksen toimituskunnan jäsen ja kirjoitti vuotta myöhemmin yksin teoksen Tavoitteena Stanley Cup – vuosisata ammattilaisjääkiekkoa, joka tuolloin palkittiin Vuoden urheilukirjana, ensimmäisenä puhtaasti jääkiekkoaiheisena kirjana. Vuonna 1997 Kauhala kirjoitti yhdessä Matti Hannulan kanssa HIFK:n jääkiekon 50-vuotishistoria teoksen Salakuljettajista Suomen mestareiksi – 100 vuotta Stadissa, 50 vuotta kaukalossa ja vuonna 2003 yhdessä Matti Hannulan ja Hannu Laineen kanssa Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen 30-vuotishistoriikin Pelaajien puolesta. 

2010-luvulla, Kiekkolehden päätoimittajatehtävien jäätyä taakse, Kauhala alkoi tosissaan panostaa jääkiekkohistorian kansiin saamiseksi. Häneltä ilmestyivät teokset Atlantin takana – Pentti Lund ja muut siirtolaiskiekkoilijat (yhdessä Lauri Järvisen ja Jane Chapmanin kanssa (Lauri Järvinen, 2013), WHA –unelmien liiga (Lauri Järvinen, 2014), Mies joka vei Leijonat mitaleille – Pentti Matikaisen jääkiekkoelämä (Tammi, 2016), Kiekkoilua yli Atlantin – jääkiekon kaksi historiaa (Tammi, 2018) sekä NHL ja suomalaistähdet (yhdessä Marko Leppäsen kanssa, Tammi, 2020).

Suomen Jääkiekkohistoriallinen Seura onnittelee puheenjohtajaansa merkittävän tunnustuksen johdosta!

 

Hannu Kauhala vastaanotti kunniakirjan työstään suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa.
Hannu Kauhala vastaanotti kunniakirjan työstään suomalaisen urheilukirjallisuuden parhaaksi Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahdossa.