SJHS:n vuosikokous ja seminaari Hämeenlinnassa – Erkki Loikkaselle Kimmo Leinonen –palkinto

Kuvat: Matti Hannula

Vuosikokouslaisia HPK:n pukuhuonevierailulla.


Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran (SJHS) vuosikokous ja siihen liittyvät tapahtumat järjestettiin lauantaina 13.4.2024 Hämeenlinnassa Pohjantähti Areenalla.

SJHS:n puheenjohtajana perustamisesta lähtien toiminut Hannu Kauhala jätti vuosikokouksessa puheenjohtajan tehtävän, ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kimmo Isotalo. Kauhala jatkaa hallituksessa rivijäsenenä. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Jussi Luokomaa. Hallituksessa jatkavat lisäksi Matti Hannula, Antti Seppänen, Jari Vainio, Teemu Vanhala ja sihteerinä Ossi Viita.

Lähitulevaisuudessa yhdistys jatkaa jääkiekkohistorian tallettamista ja elävöittämistä tapahtumien, muistolaattojen sekä verkkojulkaisujen avulla. Lisäksi vuonna 2025 Suomen Jääkiekkohistoriallinen Seura täyttää 10 vuotta, jota on syytä juhlistaa asiaan kuuluvin menoin. SJHS:n hallitus tiedottaa asiasta enemmän myöhemmin. 

Vuosikokouksessa keskusteltiin myös paljon kiinnostusta herättäneen seuran tulevaisuudesta. Seuran jäsenmaksun suorittaneiden määrä on jäänyt vähäiseksi, ja se vaikuttaa väistämättä myös tulevien vuosien kehityshankkeisiin. SJHS:n Facebook-sivuilla on lähes 7000 käyttäjää, mikä kertoo kuitenkin suuresta kiinnostuksesta seuran toimintaan.

Seuran toiminta pohjautuu vapaaehtoisuuteen. SJHS:n vuotuinen jäsenmaksu on vain 25 euroa. Vuosi- eli henkilöjäseneksi pääsevät kaikki jääkiekon historiasta kiinnostuneet.

vas. Hannu Kauhala ja Kimmo Isotalo tyytyväisinä puheenjohtajavaihdon jälkeen.

Kimmo Leinonen –palkinto tilastojen tallentajalle

Kokouksen yhteydessä julkistettiin myös Kimmo Leinonen –palkinnon saaja jääkiekon historian tallentamiseen ja tutkimiseen liittyvästä työstä. Sen sai Jääkiekon SM-liigan pitkäaikainen tilastomies Erkki Loikkanen. 10 vuotta sitten eläköitynyt Loikkanen oli työurallaan tienraivaaja suomalaisen jääkiekkotilastoinnin kehittäjänä ja vanhojen pöytäkirjatietojen siirtäjänä nykyaikaisen tietojenkäsittelyn hyödynnettäväksi. 

Kimmo Leinonen -palkinnon ovat aiemmin saaneet Pekka Jyrkiäinen (2021), Juha Aaltonen( 2022) ja Olav Björkstrand (2023).

Vuoden 2024 Kimmo Leinonen -palkinnon voittaja Erkki Loikkanen.

Hienoja tarinoita HPK:sta

Päivä huipentui paneelikeskusteluun. Hämeenlinnan Pallokerhon menneistä vuosista pääsarjatason jääkiekossa olivat keskustelemassa ja muistelemassa HPK:n kunniapuheenjohtaja Harri Lintumäki, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja ja entinen HPK:n toimitusjohtaja Heikki Hietanen sekä pitkän uran HPK:ssa pelaajana, valmentajana ja markkinointipäällikkönä tehnyt Hannu Savolainen.

Lähes puolitoistatuntisen tarinoinnin aikana käytiin läpi HPK:n nousu divarijoukkueesta pääsarjatasolle ja edelleen yhdeksi Suomi-kiekon menestyksekkäimmistä ”pikkuseuroista”. Takavuosien pelaajanimet virittivät keskustelijat muistelemaan, miten Hämeenlinnaan saatiin haalittua huippuluokan vahvistuksia. Ja kuinka valmentajanimet Hannu Jortikka, Jukka Jalonen ja Antti Pennanen ovat ponnistaneet HPK:n kautta yhä suurempiin valmentajapesteihin.

Kerhoravintolassa paikalla oli myös muita HPK-legendoja, jotka toivat omilla värikkäillä kertomuksillaan hienon lisän vivahteikkaaseen keskusteluun.

Vas. Hannu Savolainen, Harri Lintumäki ja Heikki Hietanen Jussi Luokomaan haastattelussa.

Jääkiekkotietäjä-tittelistä kisailtiin kolmannen kerran

Hienon jääkiekkohistoriaa huokuvan päivän päätti perinteiseen tapaan Matti Hannulan laatima 30 kysymyksen jääkiekkotietokilpailu. Jääkiekkotietäjä 2024 -tittelin voitti Antti Seppänen, joka keräsi 22 pistettä 33 mahdollisesta. Seppänen voitti arvonimen itselleen jo toistamiseen. Ensimmäinen kerta tapahtui vuonna 2021.

Vuoden 2024 Jääkiekkotietäjä: Antti Seppänen.
Vuoden 2024 Jääkiekkotietejä: Antti Seppänen.