ARTIKKELI: Teksti: Ossi Viita / Kuvat: Urheilumuseo.

Meidän talvisodan sankari – Aaro Kivilinna.

Suomen jääkiekkoleijona numero 2, jääkiekkotaitojen ja -sääntöjen opettaja, joka kaatui vain 33-vuotiaana talvisodassa.

”Kohtalon sallimasta, näköjään oikusta hänen kunniakas tiensä siellä jossakin päättyi hyvään seuraan: vänrikkien, karoliinien ja aina hakkapeliittain piiriin yhtenä Suomen parhaimman sotilasmaineen uusijana.

Niin hän oli sotilas sydämeltään, ryhdiltään ja taidoiltaan. Sellaisena tiennevät hänen taistelutoverinsa kertoa hänestä paljonkin. Ja kestävä hän oli siinä. Ylimääräisten harjoitusten alkamisesta saakka hän oli siellä jossakin yhtä mittaa, kertaakaan lomalla käymättä.

Maa, jonka poveen Sinä, veli ja hyvä ystävä, pääset hyvän päivätyösi jälkeen nukkumaan, on tosin hävinnyt ja sen kansa silvottuna vuotaa verta, mutta sitä ei ole lyöty, se on vapaa ja se tahtoo pysyä jatkuvassa kunnossa. Nuku rauhassa tällaisen maan helmassa.”

 
___________________

Aaro Kivilinna seuraa vuodenvaihteessa 1938–1939 Suomen maajoukkuepelaajien harjoituksia Helsingin Pallokentän uudella jääkiekkoradalla ennen Viroa vastaan käytävää Jääkiekkoliiton 10-vuotisjuhlamaaottelua.

Näillä sanoilla saatettiin haudan lepoon luutnantti Aaro Kivilinna, joka kaatui 33-vuotiaana Viipurissa talvisodan uhrina 11. helmikuuta 1940. Kivilinnaa nimitettiin 1930-luvun lopulla Suomen jääkiekon isäksi. Suomen mestaruuden hän voitti HJK:n riveissä vuosina 1929, 1932 ja 1935 sekä pelasi yhden maaottelun.

Jo aktiiviuran aikana Kivilinna toimi Jääkiekkoliiton johtokunnan jäsenenä vuodesta 1931 alkaen ja varapuheenjohtajaksi hänet valittiin 1938. Lisäksi hän päätoimitti Kiri-urheilulehteä 1939 kirjoittaen lukuisia uutisia ja laajempia juttuja jääkiekosta. Rakkaus lajiin näkyi myös siinä, että Kivilinna veti lukuisia jääkiekkokursseja.

Maisteri Kivilinnaa tarvittiin Suomen etujen ajajana laajasti. Kivilinna valittiin 1933 kansainvälisen jääkiekkoliiton (LIHG) komiteaan. LIHG:n yleiskomitean kokouksessa hän oli Suomen edustajana 1936 yhdessä Walter Jakobssonin kanssa. Lisäksi Kivilinna oli LIHG:n hyväksymä kansainvälinen erotuomari.

Aaro Kivilinna ei ole unohtunut. Kivilinna muistopalkinto on jaettu vuodesta 1973 alkaen tunnustuksena Suomen parhaalle jääkiekkoseuralle ottaen huomioon seuran kaikkien ikäluokkien joukkueet. Kivilinna on Suomen jääkiekkoleijona nro 2.