KIRJA-ARVOSTELU: HIFK Stadin kingit – Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö

Teksti & kuvat: Hannu Kauhala

HIFK on nyt samassa tilanteessa kuin vaikka Rauman Lukko ja Porin Ässät yhdestä sen kaudesta on ilmestynyt kirja. 


Kuten oli se joukkue, niin myös Harri Pirisen kirjoittama HIFK Stadin kingit – Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö on aivan erinomainen. Se ei kerro pelkästään tuon joukkueen yhdestä kaudesta, vaan kuvaa samalla miten ja miksi HIFK:n johdolla helsinkiläinen jääkiekkoilu nousi maan ykkösluokkaan.

Kuten joukkueen kapteeni Heikki Järn totesi, niin Pirinen on hyvin tavoittanut ajan hengen. Hän sekä kertoo ajan tapahtumista, on tarkasti seurannut lehtien kirjoittamista muun muassa saatuaan käyttöönsä silloin vielä paljon pidettyjä lehtileikekokoelmia että on haastatellut kaikki pelaajat ja vaikuttajat tai heidän leskensä. Kaikki tämä näkyy hyvin hänen kirjoittamisessaan.

Ehdottoman hyvä ratkaisu oli tehdä jokaisesta pelaajasta ”pelaajakortti”. Pirinen on kirjassaan keskittynyt pääosin jääkiekkoon ja sen eri vaiheisiin jättäen pois erilaiset muut tapahtumat. Se on ollut hyvä päätös, vaikka nykyhuomio tuntuu liikaakin keskittyvän juuri noihin muihin asioihin.

Hyvä ratkaisu on ollut myös kuvien taittaminen tekstin keskelle. Vaikka tapa onkin kalliimpaa kuin kuvaliitteet, niin juuri tällaisessa kirjassa ratkaisu on ollut hyvä. Niin kuvitus kuin taitto ovat erinomaisia. Jos joku puute on etsittävä, niin se on tilastointi. Ottaen ajan huomioon, niin se ei varmasti olisi ollut helppoa, mutta olisi tarjonnut paljon myös muille kuin HIFK:n kannattajille.

Ensimmäisestä mestaruudestaan lähtien HIFK on kuulunut maamme kärkiseurojen joukkoon. Siksi sen ja koko helsinkiläisen kiekkoilun nousun vaiheisiin kannattaa tutusta myös muiden kuin vain seuran kannattajien.

Piriseltä on aiemmin tullut kirja vuoden 2016 nuorten maailmanmestareista. Hän on nykyään Keskisuomalaisen urheilutoimittaja ja nousee vahvasti eturivin jääkiekkokirjoittajien joukkoon.

Pirinen, Harri: HIFK – Stadin kingit. Minerva. 2019.