KIRJA-ARVOSTELU: Kultaleijonien tarina 2019

Teksti & kuvat: Hannu Kauhala.

Kuka ei muistaisi ”Mörkö” Anttilan finaalimaaleja viime keväänä Bratislavassa tai tuuletuksia kultamitalin varmistuttua. Nyt ne hetket voi kokea uudestaan Harri Pirisen uutuuskirjan Kultaleijonien tarina 2019 kautta.

Kirja on syntynyt niin edellisen menestyskirjan pohjalta vahingossa kuin pikavauhtia. Pohja on Pirisen aiempi kirja alle 20-vuotaiden MM-kultamitalista kotikisoissa vuonna 2016. Jukka Jalonen oli myös silloin päävalmentaja.

Vahinko oli tietysti maajoukkueen erinomainen menestys Slovakiassa. Ilman sitä ei mitään syytä kirjaan olisi ollut. Putoaminen puolivälierissä ei tietenkään olisi johtanut ainakaan kirjaan. Pirinen oli keskusteluissa Bazarin Markku Lähdesniemen kanssa ihan muista asioista. Kumpikin seurasi kisoja tiiviisti, ja kun Leijonien suurmenestys alkoi lähestyä, niin kirjan tekeminen tuli pian kisojen jälkeen ajankohtaiseksi.

Kisojen jälkeen Pirinen teki Ylelle Jalosesta haastattelua ja kysyi samalla uudesta kirjasta. Hän sai varovaista vihreää valoa ja kehotuksen kääntyä manageri Jere Lehtisen puoleen. Kun tämä innostui, ja Jääkiekkoliitto lupasi tukensa, niin oli vuoro siirtyä käytännön tekemiseen.

Oli kuitenkin jo heinäkuun alku, kun Pirinen pääsi aloittamaan pelaajien haastattelut. Hän sai henkilökohtaisesti puhuttua kaikkien muiden paitsi kahden kanssa. Ne oli hoidettava puhelimilla. Syyskuussa hän oli kuitenkin jo niin pitkällä, että kirja valmistui ja saatettiin julkistaa lokakuun lopussa.

Tämä pikavauhti ei kuitenkaan näy mitenkään jäljessä. Kirjassa on runsaat 300 sivua eli hyvin etenevän päätekstin ohella on kaikkien pelaajien haastattelut. Teksti kertoo maajoukkueen vaiheista kisoja edeltäneistä harjoitusmaaotteluista aina finaaliin Kanadaa vastaan sekä riemutunnelmista sen jälkeen. Pelaajien näkemyksiä on käytetty yleistekstissä ja lisäksi jokaisesta on kahden sivun mittainen oma osuutensa niin haastatteluineen, kuvineen kuin tilastoineen.

Mukana on myös Tuomas Heikkilän kirjoittamia ”Kirjeitä Slovakiata”, jotka antavat hyvin lisämausteen tekstille. Susanna Appelin tekemä ulkoasu on erinomainen ja kuvitus on laaja ja todella hyvä. Mukana on myös tiiviisti kaikki tärkeimmät tilastot.

Jokaiselle maajoukkueesta kiinnostuneelle Kultaleijonien tarina 2019 on ehdoton kultakimpale. Samanlainen kuin Leijonien Bratislavassa hankkima.

Pirinen, Harri: Kultaleijonien tarina 2019.