KIMMO ISOTALO VÄITTELI ENSIMMÄISENÄ SUOMESSA TOHTORIKSI JÄÄKIEKOSTA

Suomen Jääkiekkohistoriallisen Seuran hallituksen jäsenen, filosofian maisteri Kimmo Isotalon väitöskirja Luonnonjäiltä areenoille ja kansallislajiksi. Suomalainen jääkiekkoilu liikunta- ja urheilukulttuuristen sekä yhteiskunnallisten muutosten ilmentäjänä tarkastettiin 26. maaliskuuta Itä- Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa.

SJHS:n perustajajäseniinkin kuuluvan Isotalon väitöstutkimus on ansiokas. Se on erillistä artikkeleista koostuva ja kuin suomalaisen jääkiekon historia pienoiskoossa peilaten samalla lajin asemaa muuttuneessa yhteiskunnassa. Kyseessä on ensimmäinen suomalainen väitöstutkimus jääkiekosta lajina ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Juuri tätä yhteiskunnallisuutta Isotalo painottaa. Jääkiekkoilu on kaupunkilaistumisen ja yhteiskunnan vaurastumisen tuote.

Väitöskirjassaan Isotalo luonnollisesti valottaa lajin historiaa jo ajalta, ennen kuin sen harrastaminen Suomessa alkoi. 1960-luvun puolivälin tietämissä Suomessa tapahtunut lajin läpimurto oli tietysti vedenjakaja, mutta sitä edeltänyttäkään aikaa ei todellakaan ole jätetty huomiotta.

Tilastollisia faktoja väitöskirjassa tuodaan esiin paljon. Useat niistä on esitetty graafisilla kuvioilla, joista monet, muun muassa ulkomaalaisten valmentajien määrät SM-liigassa vuosikymmenittäin, ovat varsin mielenkiintoista tietoa antavaa. Myös väitöskirjan liitteenä oleva taulukko ulkomaalaisten kansallisuuksista SM-sarjassa/-liigassa kautta aikojen on valaiseva tietopaketti, jollaista en muista aiemmin nähneeni.

Artikkelein toteutettuna väitöskirja helpottaa siihen tutustumista ja tuo pääväitteet hyvin esille, mutta johtaa väistämättä joidenkin perusasioiden toistamiseen. Tämä artikkelimaisuus onkin väitöskirjassa sen vahvin ja heikoin puoli. Se asettaa myös korkeat vaatimukset lähdepuolen hallitsemiseen, mutta sen Isotalo on tehnyt hyvin. Hän painottaa hyvin niin kansainvälistymisen ja siinä saavutetun menestyksen kuin yksilöiden ja lajin vaatimien olosuhteiden eli jäähalliverkoston kasvua.

Kimmo Isotalo on aloittanut historian opiskelut vuonna 2008 Helsingin yliopistossa. Jo hänen 2013 valmistunut gradunsa käsitteli jääkiekkoa osana suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria. Väitöskirjansa Isotalo aloitti 2015. Isotalon onneksi suomalainen jääkiekkokirjallisuus on niin antoisaa, että lähinnä liitto- ja seurahistoriikkien kautta lajin vaiheet ovat olleet melko tarkalleen selvitettävissä monestakin eri näkökulmasta. Se ei vähennä Isotalon tutkimustyön arvoa eikä merkitystä. Väitöskirja kannattaa ehdottomasti lukea, vaikka olisikin jo ahminut mielestään riittävän määrän jääkiekkoon liittyvää historiakirjallisuutta. Suuri osa asioista tuntuu toki tutulta ja varmasti sitä onkin, mutta kertaushan on opintojen äiti. Tässä kohtaa haluaisin myös taas kerran käyttää yhtä mielilauseistani: ”Ilman historiaa ei ole nykypäivää.” Eilispäivän tuntemisella on niin suuri merkitys sekä tämän päivän että huomisen ymmärtämiselle, etten ole koskaan ymmärtänyt historiikkien ja historian tutkimusten merkityksen vähättelijöitä.

Vastaväittäjänä Kimmo Isotalon väitöstilaisuudessa toimi professori Hannu Salmi Turun yliopistosta ja kustoksena dosentti Arto Nevala Itä-Suomen yliopistosta. Olosuhteiden pakosta netissä toteutetulla väitöstilaisuudella oli parhaimmillaan reilusti yli 70 kuulijaa. SJHS onnittelee Kimmo Isotaloa lämpimästi!

Matti Hannula
SJHS:n hallituksen jäsen