JÄÄKIEKKOHISTORIA VALMISTUI!

Suomen jääkiekon 90-vuotishistoria Koko kansan leijonat saatiin ajoissa valmiiksi ennen Jääkiekkoliiton juhlavuotta.

Suomen jääkiekon historia ulottuu lähes 100 vuoden päähän. Suomen Palloliitto ja Luisteluliitto kamppailivat lajin hallinnasta ennen Jääkiekkoliiton perustamista. Laji kehittyi hitaasti. Useimmat pelaajat olivat jääpalloilijoita.

Ensimmäisiin olympiakisoihin osallistuttiin 1936, mutta ainoastaan tarkkailijoina. Joukkue lähetettiin vasta Oslon kisoihin 1952. MM-kisoissa Suomi oli ollut mukana Baselissa 1939 jääden viimeiseksi.

Sotien jälkeen jääkiekkoa kehitettiin innolla. Ruotsista saatiin varusteita ja vaikutteita. Yhteiskunnallinen murros hyödytti jääkiekkoa. Agraarinen Suomi hiihti ja harrasti yleisurheilua. Vaurastunut ja länsimaistunut Suomi pelasi jääkiekkoa. Merkittävää oli jäähallin valmistuminen Tampereelle 1965 ensimmäisiä omia MM-kisoja varten.

Suomalaiset saivat odottaa pitkään jääkiekkomenestystä. Ennen Calgaryn olympiahopeaa 1988 koettiin monia kirveleviä tappioita. Jääkiekko selvisi voittajana 1990-luvun lamasta. Hekumallinen ensimmäinen MM-kulta saavutettiin 1995. Yhteensä miehet ovat ottaneet 19 arvokisamitalia.

1990-luvulta alkaen on panostettu myös naisten jääkiekkoon. Naiset ovat saavuttaneet kaksitoista pronssia MM-kisoista ja kolme olympiakisoista.

Jääkiekkohistoria kuvaa Suomi-kiekon kehittymistä Koko kansan leijoniksi. Kirjan tekijät ovat professori Markku Jokisipilä, FT Jouko Kokkonen, FM Kalle Rantala ja Dosentti Ossi Viita. Lisäksi teoksessa on jääkiekkoasiantuntijoiden erityisartikkeleita.