SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON PERUSTAMISESTA 90 VUOTTA

Suomen Jäähockeyliiton perustava kokous pidettiin 20. tammikuuta 1929 klo 17.30 Helsingissä Kiffenin tiloissa osoitteessa Lönnrotinkatu 11. Paikalla olivat seitsemäntoista seuran edustajat kahdeksalta eri paikkakunnalta.

Seurat oli kutsuttu paikalle ”neuvottelemaan ja mahdollisesti myöskin päättämään itsenäisen Jäähockeyliiton perustamisesta maahamme”. Kokousta johti Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja Kauko Karvonen, joka selosti jääkiekon vaiheista Suomessa kahden liiton Palloliiton ja Luistinliiton taisteltua sen hallinnoinnista.

”Lyhyen keskustelun jälkeen päätettiin itsenäinen Jäähockeyliitto maahamme perustaa.” Uudelle järjestölle valittiin väliaikainen toimikunta. Luistinliitosta otettiin insinööri Yrjö Salminen Tampereelta, insinööri Walter Jakobsson Helsingistä ja konttoristi Otto Kosunen Viipurista sekä Palloliitosta insinööri Kauko Karvonen Helsingistä, pankinprokuristi Niilo Koskinen Helsingistä ja johtaja Erik Johansson Helsingistä.

Ensimmäisessä varsinaisessa edustajien kokouksessa 12. toukokuuta 1929 Suomen Jäähockeyliiton nimi muutettiin Suomen Jääkiekkoliitoksi ja sen perustamisasiakirja virallisesti allekirjoitettiin. Tarkoitukseksi määriteltiin toimia seurojen aatteellisena järjestönä ja yhdyssiteenä sekä liiton sääntöjen mukaisesti ”harjoittaa jääkiekkopeliä Suomessa”.

Jääkiekkoliiton perustaneet 17 seuraa: Helsingin Luistelijat, Helsingfors Skridskoklubb, Ryska I.F. Start, Turun Palloseura, IFK i Åbo, Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors (HIFK), Helsingin Jalkapalloklubi, Kronohagens Idrottsförening, Helsingin Palloseura, Viipurin Luistinseura, Viipurin Reipas, Kuopion Palloseura, Kajaanin Palloilijat, Tampereen Pyrintö, Tampereen Palloilijat,
Savonlinnan Riento ja Varkauden Suojeluskunnan Palloilijat.