JÄÄKIEKKOMUSEO SIIRTYI UUTEEN AIKAKAUTEEN

Vuonna 1978 perustettu ja vuotta myöhemmin toimintansa aloittanut Suomen Jääkiekkomuseo siirtyi uuteen aikakauteen uudistetun perusnäyttelyn avajaisten myötä perjantaina 13.10.2017. Museon avajaisiin tervehdyksen toi Jääkiekkosäätiön puheenjohtaja ja pääkonsuli Kalervo Kummola, joka muisteli 40-vuoden takaisia museon perustamisvaiheita. Näyttelyn viralliset avajaissanat lausui maamme Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Avajaisten yhteydessä aateloitiin jääkiekkoleijonien vuosiluokka 2017. Kiekkotähdet Erkki Laine (postuumisti), Antti-Jussi Niemi, Fredrik Norrena, Katja Riipi ja Sami Salo sekä vaikuttaja Juha Junno saivat ansaitsemansa huomionosoitukset Pentti Lindegrenin (jääkiekkoleijona numero 137) juontamassa juhlallisessa seremoniassa. Palkinnot luovutti puolestaan Veli-Pekka Ketola (nr. 72) ja Jari Kurri (nr. 113). Aatelointi suoritettiin nyt ensimmäistä kertaa Hockey Hall of Fame Finlandin näyttelytiloissa ja Jääkiekkomuseon hallituksen tavoitteena on, että tilaisuus järjestetään aina jatkossa museon tiloissa.

Museon näyttelyssä oli avajaisten aikana vuorossa pelipaitojen kavalkadissa SM-liigajoukkueet sekä NHL- ja KHL- sarjoissa pelaavien suomalaistähtien paidat. Historiallisten esineiden lisäksi nuorempia kiekkofaneja innosti perinteisen laukaisupelin lisäksi Tampereen Teknisen Korkeakoulun kanssa kehitetty maalivahtisimulaattori, jossa kilpailija saattoi mitellä taitojaan virtuaalisten laukausten torjujana.

Suomen Jääkiekkomuseo sijaitsee Museokeskus Vaprikissa, aivan Tampereen ydinkeskustassa. Suomalaisen kiekkoilun pyhättö siirtyi ensimmäisestä näyttelypaikastaan, Hakametsän Jäähallista, Vapriikkiin vuonna 2001 ja sai nyt tehtyjen uudistuksien myötä lisätilaa toiminnalleen. Yhteensä 440 neliömetrin näyttelytila on jaettu kahteen osioon: aateloitujen jääkiekkoleijonien kunniagalleriaan sekä jääkiekkohistoriaan kiinteästi liittyvien jääkiekkoesineiden esittelyyn.

Suositussa Museokeskus Vapriikissa vieraili vuonna 2016 yli 208 000 kävijää. Jääkiekkomuseoon on mahdollista tutustua tiistaista sunnuntaihin kello 10:00-18:00 välisenä aikana.

Teksti: Kimmo Leinonen
Suomen Jääkiekkomuseo ry:n puheenjohtaja, jääkiekkoleijona 211